Αναζήτηση εργασίας εδώ

Εργασία από την Careerjet

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΝΤ : Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα



«Συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα αντιστάθμιζε τα οφέλη», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Τετάρτη (20/10), εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. “Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο”, τόνισε ο Ajai Chopra, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά. Στην έκθεσή του «Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική της Ευρώπης», το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην αναδυόμενη Ανατολική Ευρώπη θα εξαρτηθούν από τα πιο εύπορα κράτη της Δύσης, όπου η νέα αστάθεια που παρατηρείται είναι δυνατό να πλήξει το εμπόριο και τις κεφαλαιακές ροές, επιφέροντας πλήγμα στην ήδη αδύναμη εγχώρια ζήτηση.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι παραμένουν, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο ο ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο, καθώς και να παρατηρηθεί νέο κύμα μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Περισσότερο από ποτέ… η ανάκαμψη εξαρτάται από τις εύστοχες κινήσεις των αρμόδιων χάραξης πολιτικής», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση, παρότι είναι αναπόφευκτη, πρέπει να δρομολογηθεί με τρόπο που θα περιορίζει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Εάν υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης απ’ ό,τι υπολογιζόταν, τα κράτη που έχουν κάποια περιθώρια σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να καθυστερήσουν ένα μέρος της προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν χωρίς καθυστέρηση με οδηγό τα τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν στο τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια.
Γιούργκεν Σταρκ : Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Κριτική στο ΔΝΤ για την πρόταση παράτασης της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από το Μηχανισμό Στήριξης άσκησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα, αφού το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι σε καλό δρόμο.
«Έχω μπερδευτεί με το ΔΝΤ που προτείνει τώρα κάτι τέτοιο, μολονότι πριν από έξι μήνες είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στο σημερινό πρόγραμμα. Η πρόταση αυτή προκάλεσε "συγχύσεις"», τονίζει δηλώνοντας παράλληλα πως «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα », σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt” (20/10).
Ως εκ τούτου ο κ. Σταρκ θεωρεί περιττή κάθε περεταίρω συζήτηση και «το ίδιο ισχύει και για την πρόταση του ΔΝΤ να παραταθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής». Την ίδια ώρα ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σημάνει «λήξη του συναγερμού», διότι «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου